Aart

“Ik ging mentaal slecht op de lockdowns. Ik was mijn dagritme kwijt, alle dingen die ik graag deed vielen weg, geen drie keer in de week voetbal meer, niet afspreken met vrienden, onze eindexamenreis werd geannuleerd, zelfs school mistte ik. Eigenlijk had ik nergens motivatie voor, ik deed weinig aan school en zat zelfs tijdens de online lessen te gamen.”

Aart Meeuwsen vertelt over de periode tussen groep acht en zijn achttiende verjaardag; “Dat sudderde zo door tot de zomer vakantie. Toen ben ik met negen andere jongens op vakantie geweest naar Berlijn. Het samen zijn met zo’n grote groep in een grote stad en toch alles samen kunnen doen, gaf een gevoel van genoegdoening. Ondanks dat het nog wel een periode was waarin er weinig kon door Corona, hebben we er het beste van gemaakt, dat vond ik er heel mooi aan.”

“Mijn opvoeding is gemoedelijk geweest. Het was duidelijk wat wel en niet mocht. Daarbij ben ik geen persoon die snel de grenzen opzoekt, dus kreeg ik niet vaak ‘nee’ te horen. Wat me vooral bijblijft is dat je jezelf moet zijn, en je vooral niet druk moet maken over wat anderen van je vinden en wat anderen allemaal doen. Gewoon op jezelf focussen en met je eigen leven bezig zijn zeg maar.”

“Het begin van de middelbare school was wel pittig. Ik was vooral bezig met leren om te zorgen dat ik naar het VWO mocht. Doordat alles nieuw was en zo anders dan de basisschool was dit wel een moeilijke periode. Maar eenmaal naar de tweede klas van het VWO leerde ik mijn huidige vrienden kennen en werd het eigenlijk steeds makkelijker. Mijn schoolresultaten hebben ook niet geleden onder Corona, ondanks mijn gebrek aan motivatie.”

“Als ik me ergens druk om kan maken dan is het racisme. Ik ga nooit, maar dan ook nooit begrijpen wat mensen bezielt om aan zoiets te doen. Er is de laatste tijd veel aandacht voor Black Lives Matter, maar ik zie nog steeds veel dingen gebeuren op social media of in het dagelijks leven, dat ik denk hoe kan je dat nou zeggen, over een ander puur omdat ze er anders uitzien dan jij?”

“In groep acht was ik nog niet bezig met politiek, ik dacht volgens mij zelfs dat politie hetzelfde was als politici. Ik heb nog niet kunnen stemmen, maar ik denk dat ik ergens in het midden zal zitten. Niks extreems, daar heb ik een hekel aan, zowel rechts als links. Met die mensen valt niet te praten, en ze zullen nooit een toenadering of een oplossing zoeken voor bepaalde dingen, je schiet er niks mee op.”

“Stemmen vanaf je zestiende lijkt me geen goed idee. Als je gaat stemmen moet je wel ingelezen zijn, weten op zie je stemt. Je moet weten wat er speelt. Bij mij op de middelbare school wisten de meesten dat niet hoor.”

“Ik weet nog niet wat later voor me inhoudt. Ik studeer nu rechten in Leiden, omdat ik geen concrete plannen had voor een tussenjaar, en omdat het een breed georiënteerde opleiding is. Ik ben nu al een paar maanden bezig en het gaat me best goed af, de meeste vakken vind ik ook wel leuk, maar er zijn ook echt wel oersaaie onderwerpen.”

Share