Emma

“Voordat ik naar de middelbare school ging was ik erg verlegen en ook wat onzeker. Ik was wel enigszins bang dat niemand vrienden met me wilde zijn.” Emma, achttien jaar, heeft haar VWO diploma gehaald aan een Christelijke middelbare school in Utrecht. “Maar ik heb een groep hechte vrienden overgehouden aan de school. Ik heb mezelf echt kunnen ontwikkelen, ik ben meer gaan stilstaan bij belangrijke maatschappelijke kwesties.”

“Ik heb altijd wel onzekerheden gehad, en ik heb die nog steeds. Achter die onzekerheden schuilt misschien wel een beetje jaloezie naar anderen. Maar ik weet nu dat die onzekerheden ook tot doelen kunnen leiden. Ik kreeg tijdens mijn puberteit andere vormen, daar heb ik wel mee geworsteld, en onbewust ging ik ruimere kleding dragen. En ik ging minder vaak zwemmen.“

“Vroeger schaamde ik me een beetje voor mijn Christelijke geloof. Ik hield het bijvoorbeeld verborgen bij hockey. Maar op deze school konden we echt over het geloof praten, ik trof andere leerlingen met dezelfde ervaringen. Niemand vond het gek dat we niet op zondag konden afspreken. Ik heb me over de schaamte heen gezet, ik weet nu dat mensen me moeten accepteren zoals ik ben.“

“Een maatschappelijke kwestie die me erg raakt is het gebrek aan vrouwen op belangrijke posities, zoals in de politiek en het bedrijfsleven. Ik vind gewoon dat vrouwen vijftig procent van top posities in het bedrijfsleven en politiek moeten bezetten. Naar mijn mening is op veel plekken meer diversiteit nodig, want samenwerken met verschillende perspectieven zorgt voor mooie ideeën en oplossingen. Ik studeer nu communicatie- en informatiewetenschappen in Groningen, een ‘vrouwenstudie’, dus ik ga daar misschien zelf jammergenoeg weinig verandering in kunnen brengen.”

“De manier waarop politiek nu wordt uitgevoerd vind ik sowieso te kort door de bocht. De links-rechts positie klopt bij de meeste partijen naar mijn mening vaak niet. Rechtse partijen hebben vaak ook een aantal linkse opvattingen en andersom hebben linkse partijen vaak ook wel rechtse opvattingen. Ik wil niet vertellen op wie ik heb gestemd, dat voelt niet heel chill, maar ik wil wel vertellen dat ik op een vrouw heb gestemd. Ik denk dat de tweede en eerste kamer een betere afspiegeling van de samenleving moet zijn. De helft van de bevolking is nu vrouw dus zou de helft van de eerste en tweede kamer leden ook een vrouw moeten zijn.”

“Stemmen op je achttiende vind ik te laat, omdat het belang van jongeren ook belangrijk is in de politiek. De jongeren zijn immers de toekomst. En hoe eerder iemand mag stemmen hoe sneller die met de politiek bezig is. En met het argument dat jongeren onder de achttien niet competent zijn om te stemmen ben ik het niet eens. Zestien- en zeventienjarige mensen zijn best capabel om over politieke vraagstukken na te denken en hun eigen mening daarover te vormen en daaruit ook te kunnen concluderen welke partij ze steunen.”

“Door Corona mis ik veel, ik sta echt te popelen om wat te ondernemen. Ik heb alleen maar online open boek tentamens en ik heb maar één werkgroep gehad in het universiteitsgebouw. Vrienden maken is lastiger nu maar gelukkig heb ik een gezellig studentenhuis met drie andere meiden waar ik mee kan chillen. En om toch andere studenten te leren kennen ben ik lid geworden van een studentenvereniging. Want ik kende in Groningen nog bijna niemand. “

“Ik zou later graag iets in de communicatie in de zorg verbeteren of met de efficiëntie van noodoproepen bezig gaan. Ik zie mezelf ook wel werken in de marketing of bij een tijdschrift content creëren. Maar een tijd in het buitenland in een grote stad wonen, om daar ervaringen op te doen, staat hoe dan ook op mijn lijst!”

Share